Scholen

Kom met je klas op bezoek in de bib

Elk schooljaar mogen we in beide bibliotheken in Schilde een heleboel klassen ontvangen. Dat is niet enkel om boekjes te ontlenen, maar ook voor voorleesmomenten, activiteiten rond de gedichtenweek of jeugdboekenmaand. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van ons aanbod. Zit wat jij zoekt er niet bij? Neem dan zeker contact met ons op, zodat we samen iets kunnen uitwerken.

Preselectie bibburen quiz

Quiz Bibburen

De Bibburen organiseren een leuke quiz waarin je kunt strijden om de titel van 'slimste school'.

Het is geen quiz voor allesweters, maar een leuk spel met voor ieder wat wils.

Alle spelregels op een rijtje:

  • vorm een ploegje van 4 kinderen uit de derde graad van dezelfde school;
  • verzin een originele ploegnaam;
  • schrijf je in op schilde.bibliotheek.be/scholenwerking;
  • neem deel aan de preselectie op vrijdag 2/2/2024 van 19 tot 21u in Werf 44;
  • de twee beste ploegen gaan door naar de grote finale;
  • de grote finale vindt plaats op vrijdag 31/5/2024 in de Populier in Zandhoven.

Meer info vind je hier.

 

Schrijf een ploeg in

STEM

Als onderdeel van de lokale STEM-academie willen we met de bibliotheek ons steentje bijdragen aan het aanwakkeren van technologische, wetenschappelijke en wiskundige interesse bij kinderen.

Hoe kan dit beter dan hen hiermee zelf aan de slag te laten gaan? Daarom bieden we naast onze Coderbibs ook een aantal STEM materialen aan die u als leerkracht kan ontlenen.

Zo kan u samen met de leerlingen in de klas op verkenning door deze wondere STEM wereld.

meer informatie
Lego education
Bibster

Bibster

Tijdens een Bibster-spel leren leerlingen vanaf de tweede graad de werking van de bibliotheek kennen op een speelse manier. Dat maakt het spel enorm geschikt voor een bibliotheekintroductie. We gebruiken Bibster ook vaak tijdens de Jeugdboekenmaand.

meer informatie

GoPress

Laat je leerlingen op zoek gaan naar artikels van kranten en tijdschriften over een bepaald onderwerp of thema. Via het krantenarchief krijg je snel en gratis toegang tot verschillende digitale publicaties, zoals Gazet van Antwerpen, De Standaard, Het Nieuwblad, Knack, Humo, Wablieft en Metro. Ze zijn beschikbaar vanaf 2 dagen na publicatie.

meer informatie
GoPress op school


 

Lidmaatschap voor leerkrachten

Heb jij al een lidmaatschap bij bibliotheek Schilde? Het lidmaatschap is volledig gratis. Bovendien ben je ineens lid bij de 7 andere bibliotheken van Bibburen en mag je overal materialen ontlenen.

Als leerkracht kan je 30 materialen ontlenen, welke je vier weken mag bijhouden. Wanneer de materialen niet gereserveerd worden, kan je ze twee maal verlengen met vier weken.

Kom je graag met je klas, en heb je nog geen klassenkaart? Ook daarmee helpen we je graag verder.

informatie aanvragen lidmaatschap/klaskaart
de leesjury

De Leesjury

De Leesjury (vroeger KJV) is de leukste en grootste leesclub voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar. Elk jaar lezen, bespreken en beoordelen de Leesjury-leden een aantal titels. Aan het einde van het leesjaar stemmen ze voor hun favoriet. Je kan meelezen in een leesgroep of als internetjurylid. Wanneer leerkrachten de Leesjury willen faciliteren in de klas, helpen wij hier graag mee.

Lezen jouw leerlingen ook mee?

meer informatie

Themakoffers

themakoffer

Werken rond een thema

Werk jij in de klas met verschillende thema's en gebruik je daarbij graag boeken? Dan zijn onze themakoffers iets voor jou! Wij stellen deze koffers persoonlijk samen volgens het door jouw aangebrachte thema en leerjaar.

Om die reden is het belangrijk om themakoffers tijdig aan te vragen. Zo hebben wij nog voldoende tijd om eventueel materialen bij te bestellen om jouw koffer te verrijken.

 

Kamishibai

Kamishibai

Verteltheater in de klas

Kamishibai is het Japanse woord voor 'papier spel'. Al sinds 1930 wordt het in Japan gebruikt om kinderen in parken of pleinen voor te lezen. Door gebruik te maken van een houten theater, wordt het een echt verteltheater.

In de bibliotheek hebben we een aanbod van vertelplaten, die ook zonder theater gebruikt kunnen worden, maar ook de theaters zelf zijn uitleenbaar.

Als je hier graag mee aan de slag gaat hebben we ook een korte handleiding ter inspiratie.

Digitale prentenboeken

fundels

Fun met Fundels

Fundels zijn digitale boekjes die je kan lezen of laten voorlezen via de computer of tablet.

Bij de collectie zitten zowel interactieve prentenboeken en als eerste leesboeken (AVI) voor kinderen. In de Fundels-app vind je naast het digitale boek ook bijhorende spelletjes en filmpjes. De publicaties kunnen ook voorgelezen worden in het Frans en Turks.

Om van Fundels gebruik te maken, meld je aan in de app met je Mijn Bibliotheek-profiel.

AVI-boekjes

avi start

Beginnende lezertjes

In onze bibliotheek hebben wij een uitgebreide AVI-collectie voor het eerste en tweede leerjaar.

Wij werken met de nieuwe AVI niveaus en de bibliotheek staan volgende AVI-niveaus apart:

- AVI-Start - beginnende lezers
- AVI-M3 - eerste leerjaar
- AVI-E3 - eerste leerjaar
- AVI-M3 - tweede leerjaar
- AVI-M4 - tweede leerjaar