Boek
Nederlands

De dag dat ik de Tour verloor : waargebeurde thrillers in de sport

Lucien Van Impe (auteur), Filip Osselaer (auteur), Michiel Vanhee (redacteur)

De dag dat ik de Tour verloor : waargebeurde thrillers in de sport

Beschrijving van de omstandigheden rond de aanrijding van de Belgische wielrenner Lucien Van Impe tijdens de Tour de France van 1977, een van de favorieten voor de eindzege.
Titel
De dag dat ik de Tour verloor : waargebeurde thrillers in de sport
Auteur
Lucien Van Impe Filip Osselaer
Redacteur
Michiel Vanhee
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2017
164 p.
ISBN
9789089317537 (paperback)

Besprekingen

Lucien Van Impe (1946) is een voormalige Belgische beroepswielrenner. In 1976 won hij als laatste Belg de Ronde van Frankrijk. Het jaar daarop was hij één van de favorieten voor de eindzege. Het zag er goed uit voor Van Impe. In de rit naar Alpe d’Huez valt hij aan en bouwt een voorsprong uit op zijn concurrenten Thévenet, Kuiper en Zoetemelk. Maar op drie kilometer voor de top ligt de renner plots in de goot. Hij is aangereden door een volgwagen. Opzettelijk? Een ongeval? De verschillende hypothesen vormen het onderwerp van dit boek. Auteur Filip Osselaer heeft hierbij de renner geïnterviewd. Van Impes verhaal geeft hij vervolgens weer in zijn eigen stijl met afwisseling van vertelling en dialoog, korte zinnen en opbouw van spanning. Opvallend is dat Van Impe nog heel gedetailleerd de gebeurtenissen van die Tour weet op te rakelen, veertig jaar na de feiten. Maar van een echte thriller, zoals de ondertitel suggereert, kun je zeker niet spreken. De tekst is verder doorspekt met allerl…Lees verder

Over Lucien Van Impe

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Verhoeff, Bert / Anefo

Lucien Van Impe, bijnaam de Kleine van Mere (Mere, deelgemeente van Erpe-Mere, 20 oktober 1946) is een voormalig Belgisch beroepswielrenner. Hij is de laatste Belg die de Ronde van Frankrijk won.

Biografie

Van Impe was beroepswielrenner van 1969 tot 1987. Hij blonk vooral uit in meerdaagse wedstrijden zoals de Ronde van Frankrijk, die hij in 1976 wist te winnen. Ook stond hij eenmaal als tweede en driemaal als derde op het podium. Vijftien maal kwam hij aan de start en telkens haalde hij de finish in Parijs. Hij is hiermee recordhouder voor België.

Van Impe was bovenal een vermaard klimmer, die met zijn 8 eindoverwinningen in de bergklassementen van 2 van de 3 Grote Rondes de beste van zijn generatie en een der besten uit de geschiedenis genoemd kan worden. Hij werd tweemaal eerste in het bergklassement van de Ronde van Italië, en zes keer eerste in het bergklassement van de Tour de France, Het laatste aantal deelt…Lees verder op Wikipedia